Ząbkowanie Continental TS830.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomekbiala
    Classic
    • 2011
    • 27

Zamieszczone przez matompra
    witam, ktoś na wakacjach tak mi zarysował tylny zderzak, mam oryginalny sztyft z lakierem to chyba to zamaluję ale na przyszłość: jak zabezpieczyć zderzak przed takimi zarysowaniami, ma ktoś pomysł? czy są oryginalne jakieś nakładki na ranty zderzaka? zobaczcie foto. Pozdr.
    http://autodetailinglodz.com/ :zlosnik1:
  • Rekin Chlebojad
    Rider
    • 2010
    • 474

Witam, mam pytanie , dzis zauważylem (przebieg na zimowych oponach około 7 tys a łacznie kolo 15 tyś) że przód i tył ząbkuje, z tym że nie jest tak że tyl bardziej wrecz przeciwnie, własnie przod.
    -cisnienie rowniutko na przodzie 2.3 tyl 2.1,
    -kierownica prosto stoii
    -auto no moze troszke czasem sciaga w prawo (ostatnio może lekko bardziej , ale bez paniki)
    - kształt opony rownomierny (tzn brzegi rowne we wszytskich 4)
    -opony NOWE, felgi stalowe ORI , rozmiar 195/65 15 indeks do 190km/h

Dziwi mnie troche fakt że w nowym aucie sie moga takie rzeczy dziac a może jestem przewrazliwiony??
    Dodam że chodzi tu o zimowki jak w temacie Conti TS 830 i najwiekszemy zabkowaniu ulega jak zauważylem środek na przednich oponach , tzn "LAMELKI" są tak jak by postrzepione i lekko w gore podniesione, boczne tez ale troche mniej, w stosunku do tylnich opon , przod jest bardziej "zmeczony" zabkowaniem.
    Sam nie wiem co może byc przyczyna, auto to O2 FL Combi 2010r.

PS: wyjezdzam jutro rano na tydzien wiec bede sledził temat z telefonu ale bez mozliwosci odpisania, podobnego tematu nie znalazłem dlatego założyłem nowy.
    Ewentualnie po wyjasnieniu sprawy ustawie temat do wygasniecia.
    [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8029
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

-cisnienie rowniutko na przodzie 2.3 tyl 2.1,
      Proponuje Ci z przodu trzymać ciśnienie nie większe niż 2.1 i tył również dla pojazdu nieobciążonego. Powinno pomóc.
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• szybcior
        Classic
        • 2010
        • 22

Ludziska nie straszcie mnie, bo właśnie też kupiłem takie oponki na zimę, ale w rozmiarze 205/55/16. W ostatnich testach ADAC były najlepsze (test na oponach rozmiar 225/45/17)... tzn. były drugie, ale za Miśkami A4, które miały bardzo zawyżone wyniki przez niewyjaśnione małe zużycie bieżnika.
        Mam nadzieję, że to odosobniony przypadek :|
        Życie jest za krótkie żeby jeździć powoli...

Komentarz

• rkb
          RS
          • 2008
          • 2152
          • Rapid Spaceback (NH1)
          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Mam TS830, tez uwierzylem propagandzie ADAC i takie tam, na forum tez co niektorzy powtarzali slogany jak z reklamy a okazala sie kupa straszna, lepsze sa 6letnie matadory w aucie mojej żony.
          Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• szybcior
            Classic
            • 2010
            • 22

rkb, nie załamuj mnie :evil:
            W czym niby te opony są takie złe?

Komentarz

• rkb
              RS
              • 2008
              • 2152
              • Rapid Spaceback (NH1)
              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

szybcior, malo na nich przejechalem ale w zime auto zachowywalo sie tragicznie, zsuwalo sie na boki i czasem jechalo prosto kiedy trzeba bylo skrecic zeszla zima byla ostrzejsza ale lepiej sie trzymalem na letniakach... moze trafilem na jakis feler a moze te opony sa strasznie cienkie. Kumpel kupil TS830 z symbolem "P" na koncu i juz inny bieżnik i nie ma zastrzeżeń.

Teraz szukam letnich 16-stek i w necie tez rozplywaja sie nad kontinentalkami

Komentarz

• zgucio
                Rider
                • 2007
                • 691

rkb, w swojej skodzie mam ts830 195/65/15 i spisują się bardzo dobrze , nie widze żadnej różnicy między conti a goodyear UG7+ które mam założone w seacie Toledo II na plus w conti jest to że są dużo cichsze od UG7+.

z tym że ja mam je założone na 01, ty masz już większe autko więc u ciebie mogą zachowywać się zupełnie inaczej. Dodam że conti i goodyear założone nowe w listopadzie 2010
                ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• szybcior
                  Classic
                  • 2010
                  • 22

No chyba troszkę przesadzasz rkb . Niestety miałem ta nieprzyjemność jeździć na letnich oponach w zimowych warunkach po odbiorze samochodu z salonu (z różnych powodów nie udało się wymienić opon na zimowe przed wyjazdem... ale to długa historia) i na pewno, żadna letnia guma nie będzie zachowywała się lepiej zimą niż najgorsza zimowa. Ale mniejsza o to ;-)

Jeszcze za mało pojeździłem na tych kapciach, więc nie będę ich chwalił (ani ganił) za wczasu. Pojeździmy - zobaczymy...

Ja właśnie mam TS830P... to chyba model 2010, więc może jest lepszy niż ten, który posiadasz.

Komentarz

• rkb
                    RS
                    • 2008
                    • 2152
                    • Rapid Spaceback (NH1)
                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

moze musza sie dotrzec

Komentarz

• szybcior
                      Classic
                      • 2010
                      • 22

Jak tylko się dotrą i wrócą warunki zimowe to potestujemy i przekażemy wrażenia z jazdy ;-)

Komentarz

• keraj998
                        Rider
                        • 2008
                        • 359
                        • Volkswagen

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
                        cisnienie rowniutko na przodzie 2.3
                        przecież to komfort jazdy jak na wozie żelaźniaku
                        "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• skaypik
                          Drive
                          • 2009
                          • 51

Zamieszczone przez rkb
                          zeszla zima byla ostrzejsza ale lepiej sie trzymalem na letniakach...
                          No z tym to pojechałeś po całości :busted:

Komentarz

• zadariusz1
                            Rider
                            • 2011
                            • 543
                            • Octavia III (5E3)
                            • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Koledzy jakos 15 lat temu nikt nie slyszal o zimowkach i jakos wypadkow bylo mniej.Ja osobiscie jestem zdania,ze lepsza dobra letnia(ale naprawde z gornej polki),niz gowno zimowka.Ja sam w astrze mialem opony letnie michelin i nigdy sie nie zakopalem na zadnym podjezdzie i 60% za bezszkodowosc mam,rok temu kolega kupil zimowki poczul sie jak krol szos i juz drugiego dnia wbil sie w tyl innego auta,bo zimowki to trzeba miec w glowie,a nie na kolach,ja w swoim aucie mam matadory po prostu takie dal diler,jezdze na nich juz 5 zime(ostatnia) i jakos nie narzekam

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8029
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez zadariusz1
                              Koledzy jakos 15 lat temu nikt nie slyszal o zimowkach i jakos wypadkow bylo mniej.Ja osobiscie jestem zdania,ze lepsza dobra letnia(ale naprawde z gornej polki),niz gowno zimowka.
                              Tu nie masz racji, bo dobra opona letnia na śniegu trzyma się chyba tylko felgi :wink:

Komentarz

• zadariusz1
                                Rider
                                • 2011
                                • 543
                                • Octavia III (5E3)
                                • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Jest to temat rzeka i co inny uzytkownik to inna opinia, mam w pracy goscia,ktory ma 9 letnie zimowki i twierdzi,ze sa to najlepsze opony i zadna letnia im nie dorowna(dodam ,iz gosciu jest zdania,ze oleju w silniku sie nie wymienia i od 5 lat w swoim volvo nie wymienia oleju i auto jezdzi, a nas wszystkich bierze dziw,bo my co 10 tys. wymieniamy,a on nie.Opona jest dobrym chwytem marketingowym,na ktory my sie lapiemy,faktem jest,ze opony zimowe typu Kumho,czy inne koreanskie wynalazki sa nic nie warte i letnia opona michelina jest o niebo lepsza w kazdych warunkach atmosferycznych.Ja osobiscie odkad mam malego pasazera nie wyobrazam sobie zimy na letnich gumach

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8029
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

zadariusz1, ale tu mówimy o oponach z górnej półki jakimi są TS830.

Komentarz

• daneczek76
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 3642
                                    • Toyota

Wiesz przyczyna ząbkowania opony może też być nietrzymający amorek choć w nowym aucie to rzadkość też można sprawdzić.
                                    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

-auto no moze troszke czasem sciaga w prawo (ostatnio może lekko bardziej , ale bez paniki)
                                      prawdopodobna przyczyna , auto ściąga a Ty kontrujesz cały czas.

rkb, może trochę więcej doświadczenia w jeździe nowym autem :?: wiele sprzedałem 830 , naprawdę , bez żadnych uwag od klientów.

za to mam klientkę która narzeka na X3 że sie jej zakopuje :twisted: , pani myśli że jak 4x4 to już niema mocnych na nią...
                                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• szybcior
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 22

Oczywiście, że 15 lat temu nikt nie zastanawiał się nad oponami na zimę, bo wówczas królowały tzw. "całoroczne" - innych tak naprawdę nie było.
                                        Ale nawiązując do kolegi zadariusza1 ponieważ też mam rodzinę uważam, że jeśli opona zimowa będzie miała nawet 10% większą przyczepność w warunkach zimowych (a testy potwierdzają, że mają duuużo większą) to warto ją kupić. Zdrowie i życie moje i moich najbliższych jest najważniejsze.

Komentarz

• leszekmw
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5356

Zamieszczone przez szybcior
                                          Zdrowie i życie moje i moich najbliższych jest najważniejsze.
                                          no już dajmy spokój takim tekstom.... :roll:
                                          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                          GVI 1.4TSI
                                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• szybcior
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 22

Zamieszczone przez leszekmw
                                            Zamieszczone przez szybcior
                                            Zdrowie i życie moje i moich najbliższych jest najważniejsze.
                                            no już dajmy spokój takim tekstom.... :roll:

Dobra, dobra, tekst może oklepany, ale prawdziwy.
                                            Mam więc nadzieje, że zainwestowane pieniądze w dobre opony zimowe (a za takie uważam Conti) zwrócą się z nawiązką np. przez brak wydatków na lakiernika ;-) i będą długo i bezusterkowo służyły.

Jeśli wcześniej nie trafi ich szlag na naszych pięknych drogach :szeroki_usmiech

Komentarz

• radaralpin
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 127

Zamieszczone przez zadariusz1
                                              Koledzy jakos 15 lat temu nikt nie slyszal o zimowkach i jakos wypadkow bylo mniej.Ja osobiscie jestem zdania,ze lepsza dobra letnia(ale naprawde z gornej polki),niz gowno zimowka.Ja sam w astrze mialem opony letnie michelin i nigdy sie nie zakopalem na zadnym podjezdzie i 60% za bezszkodowosc mam,rok temu kolega kupil zimowki poczul sie jak krol szos i juz drugiego dnia wbil sie w tyl innego auta,bo zimowki to trzeba miec w glowie,a nie na kolach,ja w swoim aucie mam matadory po prostu takie dal diler,jezdze na nich juz 5 zime(ostatnia) i jakos nie narzekam
                                              to sporo jeździsz skoro tyle wytrzymały ;-)))
                                              radar
                                              zwykły tdi po raz czwarty
                                              Octavię Tour pierwszej generacji wyprodukowano w liczbie aż 1 442 126 egzemplarzy

Komentarz

• zadariusz1
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 543
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Nie wiem czy sporo auto z maja 2006 a na budziku 168000,ale wiekszosc latem (wypady za miasto ,wakacje itp.) moje zimowe przebiegi oscyluja w granicach 10000 na zime,letnie gumy juz zjezdzam drugi komplet, a wiadomo czlowiek by chcial zjezdzic te dziadowskie matadory,ale je chyba robia z kauczuku,bo bieznik prawie nie ruszony,ale po tej zimie na pewno ida do wulkanizatora,a on sprzeda je na alledrogo i jakis zacny nabywca bedzie sie cieszyl,ze kupil opony prawie nie zjezdzone i biznes sie kreci

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 474

Jednak udało mi sie w pensjonacie znalezsc WI-Fi wiec odpisze.
                                                  Widze że w temacie zrobiła sie dyskusja na temat opon Continental, natomiast może ktos powie jeszcze cos na temat mojego problemu??

Zamieszczone przez keraj998
                                                  cisnienie rowniutko na przodzie 2.3
                                                  przecież to komfort jazdy jak na wozie żelaźniaku
                                                  czy ja wiem na klapce wlewumam napisane chyba 2.2 na nieobciazonym przod, na tych oponach.

Zamieszczone przez leszekmw
                                                  prawdopodobna przyczyna , auto ściąga a Ty kontrujesz cały czas.
                                                  czyli sugerujesz zbieznosc?? ale jak to przełożyc na "ząbkowanie"??
                                                  [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

Pracuję...